Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.

Laadpalen

Het gebruik van laadpalen voor normaal laden is momenteel de meest gangbare methode om elektrische voertuigen op te laden. Het is een goede oplossing om voeruitgen die langere tijd stil staan op te laden.

Het volledig opladen van de accu duurt nu vaak 6-8 uur, maar dit zal in de toekomst naar verwachting gehalveerd worden. Laadpalen zijn geschikt voor het opladen van alle elektrische auto’s, mits men beschikt over de juiste laadstekker. Om dit probleem op te lossen werken de Europese standaardisatie instituten aan een norm voor stekkers voor elektrische voertuigen. Het is de verwachting dat deze in 2011 officieel wordt vastgesteld. Zo krijgen we niet het probleem van verschillende opladers van telefoons of van de gewone stekker in het stopcontact.

Vooruitlopend hierop heeft de Nederlandse industrie samen met de overheid besloten de Type 2 stekker uit deze “norm-in-wording” als standaard te gebruiken voor openbare oplaadpunten. De belangrijke redenen hiervoor zijn:

  • de verwachting dat deze stekker in de definitieve standaard wordt opgenomen
  • de mogelijkheid van deze stekker om met hogere vermogens (dus sneller) te laden
  • de veiligheid van het systeem: de stekker heeft een vergrendeling tegen diefstal, misbruik en los maken onder spanning. Deze stekker wordt ook wel de “Mennekes” – stekker genoemd in de fabriant.

WILT U ADVIES OF OFFERTE?